Istoria tatuajelor la Muzeul The Field din Chicago – partea 1

Primele tatuaje au fost semnalate in mai multe colturi ale lumii, inca de acum 5000 de ani. Desi cerneala si tehnica realizarii desenului pe corp nu s-au bucurat de  acelasi tratament si abordare academica ca restul artelor, istoria tatuajelor incepe cu mult, mult timp in urma si este cat se poate de laborioasa si interesanta!

Chicago a adapostit de curand, in cadrul Muzeului The Field, o noua expozitie dedicata istoriei tatuajului. Aceasta urmareste si exploreaza indeaproape atat inceputurile complicate ale practicii tatuajului cat si aspectele contemporane ale acestei arte.

soldat

Initiata de Anne & Juliene de la muzeul Jacques Chirac, expozitia de la Muzeul The Field a fost prezidata de Alaka Wali – curatorul Muzeului de Antropologie Nord American – impreuna cu Dr. Lars Krutak – antropologist tatuaje de la Smithsonian.

Tatuajele expuse ofera o privire cuprinzatoare asupra modului in care desenele si estetica lor au evoluat de-a lungul timpului, fiind totodata puternic influentata de globalizarea si dezvoltarea societatii umane. Expozitia include mai mult de 150 de artefacte, printre care si un timbru de tatuaj din secolul al 17 – lea pe care pelerinii crestini il primeau dupa ce faceau calatoria la Ierusalim.

In plus, proiectul aduce literalmente tatuajul in lumea muzeului, prin amenajarea unui stand de tatuaj in direct cu unii dintre cei mai buni artisti din Chicago, inclusiv Zach Stuka de la Deluxe Tattoo, Stephanie Brown de la Butterfat Studios, Joel Molina de la Chicago Tattoo Company, si altii.

Inainte de stagiunea sa la Muzeul The Field, expozitia a fost prezenta in 2014 in Paris si la Muzeul Regal din Ontario la inceputul acestui an.

Expozitia curenta, care va fi deschisa pana in 30 aprilie 2017, isi doreste sa fie speciala prin prezenta magazinului de tatuaje in direct, dar si a artefactelor relevante din colectia permanenta a Muzeului The Field.

Prin ce difera expozitia de tatuaje de alte expozitii care au fost gazduite de Muzeul The Field?

Expozitia este una comparativa, ea evidentiind practicile de tatuaj si estetica acestora intr-o gama variata de culturi si pe o perioada lunga de timp. Expozitia acorda o atentie aparte practicilor de tatuaj din Statele Unite si Occidentale. Deloc de neglijat, ea include elementul de magazin de tatuaje interactiv care le permite vizitatorilor sa participe pentru a obtine un tatuaj real realizat de unii dintre cei mai cunoscuti si apreciati artisti tattoo din Chicago. Expozitia este un fel de misiune pentru Muzeul The Field care astfel s-a angajat in procesul de educare cu privire la practicile culturale diverse.

Despre artefactele din expozitie – inclusiv cele din colectia permanenta a Muzeului

Muzeul The Field a inclus in aceasta expozitie 5 desene pe hartie de desen, sau modele de tatuaj realizate de John Robson, un artist Haida bine cunocut in secolul al 20 –lea, precum si o figura in miniatura cu o femeie cu tatuaje pe barbie. Unele dintre cele mai interesante piese din expozitie sunt partile tatuate ale corpului uman – tors, picioare, brate – care au fost comandate special de curatorii expozitiei. Ele descriu gama si varietatea de stiluri estetice care caracterizeaza tatuajele astazi, ca o practica la nivel mondial.

Cum contribuie aceasta expozitie la educarea publicului despre istoria tatuajelor?

Expozitia reliefeaza faptul ca omenirea are o creativitate fara margini. Oamenii au folosit mult timp decorarea corpului pentru a exprima atat identitatea umana individuala cat si pe cea colectiva. Tatuarea se incadreaza in spectru de arta corporala, la fel ca piercing-ul sau purtarea bijuteriilor.

Deloc de neglijat este faptul ca vizitatorii pot intelege formele de arta si pot percepe schimbarile care au intrevenit semnificativ de-a lungul timpului. Pana nu demult, tatuajul era marginalizat, el fiind asociat cu persoanele marginalizate sau cu subcultura din Occident, specific marinarilor, detinutilor sau artistilor de circ. In secolul 21 tatuajul isi pierde stigmatul si isi imbogateste considerabil modelele, aliniindu-se firesc artelor dinamice si in schimbare.

2016-12-21T23:46:54+00:00

Leave A Comment

 
%d blogeri au apreciat: